Pinterest Facebook Instagram
suodatin

Pellavakankaat metritavarana

Luonnolliset, ajattomat ja jalot pellavakankaat ovat varmistaneet varman paikan vaatekaapeissamme tuhansien vuosien ajan muodin muuttuessa. Ilmavaa materiaalia on aina käytetty kaikenlaisiin vaatteisiin, koristeisiin ja kodin tekstiileihin, ja se nauttii edelleen ensiluokkaista mainetta.

Siksi panostamme erityisesti siihen, että voimme esitellä laajan valikoiman pellavakankaita. Meiltä löytyy oikea väri ja laatu jokaiseen tilaisuuteen.

Jos et kuitenkaan löydä etsimääsi kangasta, ota yhteyttä, niin teemme parhaamme löytääksemme juuri sinulle sopivan kankaan!
Pellavakankaan tuotanto

Luonnonkuitua pellavaa on käytetty kaikenlaisiin tekstiileihin noin vuodesta 5000 eaa. lähtien. Kuituja saadaan pellavakasvista.

Tätä tarkoitusta varten 80-120 cm korkeat pellavakasvit korjataan kokonaisina, ja pellavakuitujen valmistukseen käytettävä varsi erotetaan muusta kasvista. Niin sanotun paahtamisprosessin avulla kuitukimput voidaan sitten irrottaa varresta ja erottaa varren jäljellä olevista puumaisista osista myöhemmissä vaiheissa. Kun paljaat kuitukimput on kammattu useaan kertaan, kuitukimput (pellava) voidaan kehrätä jalostuskelpoiseksi langaksi.

Puhdas pellava ja puoliksi pellava erotetaan toisistaan. Puhdas pellava koostuu 100-prosenttisesti pellavakasvin kuiduista. Puolipellava on kangas, jonka loimessa on puuvillaa ja kuteessa pellavaa ja jonka pellavapitoisuus on vähintään 40 prosenttia.

Tärkeitä ominaisuuksia

Sileä pellavakangas antaa raikkaan ja viileän tunteen lähes olemattomien ilmataskujen ansiosta, ja siksi se soveltuu erityisen hyvin kesävaatteisiin. Tätä tukee myös kuitujen hyvä imukyky, sillä ne imevät kosteutta nopeasti ja luovuttavat sitä myös nopeasti. Näin hengittävä kangas tukee optimaalisesti kehomme omaa ilmaston säätelyä.

Kankaita voidaan käyttää myös lastenvaatteissa, sillä pellavalla on hyvä kulutuskestävyys ja kestävyys, joten se vakuuttaa myös pitkäikäisyydellään. Pellavakuidut ovat sileitä, joten niissä on vain vähän tilaa pörröiselle tai lialle. Staattisen sähkön muodostuminen on hyvin epätodennäköistä, koska kankaan kosteuspitoisuus on tasainen.

Kangas on klassisesti kudottu palttina, joten siinä on sama kudoskuvio molemmilta puolilta. Myös muita kudontatyyppejä, kuten twill- tai kalanruotokudos, voi esiintyä.

Kankaan vähäisen elastisuuden vuoksi se on altis rypistymiselle, ja sitä on hoidettava sen mukaisesti. Koska kangas kuitenkin pehmenee jokaisen pesukerran myötä, myös taipumus rypistyä vähenee ajan myötä.


Inspiraatiota seuraavaan ompeluprojektiisi pellavasta:    

  • Pellavasta valmistetut vaatteet: housut, hameet, leningit, mekot, puserot, paidat, bleiserit tai T-paidat.    
  • Keskiaikaiset vaatteet
  • Verhot ja verhot
  • Pöytäliinat (pöytäliinat, pöytäliinat tai lautasliinat).
  • Vuodevaatteet, tyynyliinat
  • Laukut, pussit, huivit ja huivit
  • Kaikenlaiset koristeet
  • Kirjontaan käytettävät kankaat


Hoito-ohjeet

Pellavakankaat voi yleensä pestä 40° C:ssa pesuohjelmassa, jossa on alhainen linkousaste tai ei lainkaan linkousta (hellävarainen pesuohjelma). Koska kangas imee itseensä paljon vettä, pesurumpu kannattaa täyttää vain kevyesti. Ripusta kangas sitten tippamärkänä ja silitä, kun se on vielä hieman kostea. Silitykseen voidaan käyttää korkeita lämpötiloja (silitysrauta 3 pistettä).

Kloorivalkaisu on yleensä mahdollista puhtaille pellavakankaille, samoin kuivapesu tavanomaisilla liuottimilla (perkloorietyleeni, fluorihiili).

Yksittäistapauksissa on kuitenkin aina tärkeää noudattaa kunkin vaatekappaleen tai kankaan hoitomerkintöjä, sillä viimeistelyt ja erilaiset käsittelymenetelmät voivat johtaa erilaisiin hoitovaatimuksiin.