Pinterest Facebook Instagram
suodatin

Puuvillakankaat metreittäin

Tuskin mikään muu luonnonkuitu muodostaa niin monenlaisten kankaiden perustan kuin puuvillakuitu. Tästä ihmekasvista voidaan valmistaa uskomattoman paljon erilaisia tekstiilejä vaatteista koristekankaisiin ja verhoiluihin. Kerromme mielellämme hieman lisää puuvillakankaiden uuttamisesta, ominaisuuksista ja hoitovinkeistä.


Puuvillakuitujen tuotanto

Puuvillakankaiden luonnonkuidut saadaan puuvillakasvista, joka on 25 cm:stä yli 2 m korkeaksi kasvava pensas. 

Heti kun kasvissa kasvavat kukat ovat puhjenneet kukkaan, muodostuu niin sanottuja munasarjoja (hedelmäkapseleita). Kun tämä kapseli lopulta puhkeaa auki, ilmestyy tyypillinen kuva pörröisestä valkoisesta pallosta. Näissä on jopa 30 siementä, joissa jokaisessa on 2000-7000 siemenkarvaa. Nämä siemenkarvat ovat puuvillakuituja, jotka voivat olla 15-50 mm pitkiä.

Valkoiset kuitutupsut korjataan joko käsin tai koneellisesti. Kun korjatut kuitutuput on kuivattu, siemenkarvat erotetaan siemenistä siementenpoistokoneilla. Kuidut jalostetaan edelleen katkokuitulangoiksi kolmisylinterisellä kehräysmenetelmällä tai roottorikehräysmenetelmällä.

Puhtaiden puuvillakankaiden lisäksi kuituja sekoitetaan usein polyesterin, elastaanin, polyamidin, viskoosin tai modaalin kanssa, jotta erilaiset vaatteiden fysiologiset ominaisuudet paranevat tai täydentyvät. Tuloksena on monia erilaisia puuvillakankaita, kuten denim-, kordi-, sametti-, molleton-, nikkeli-, trikoo- tai jopa hikikankaita.


Tärkeitä ominaisuuksia

Kuitujen onteloiden ja huokosten ansiosta puuvillakuituun jää ilmaa, joka eristää ja auttaa meitä säätelemään kehomme ilmastoa. Hengittävät puuvillakankaat ovat kohtalaisen lämpimiä.

Kosteuden suhteen puuvillalla on hyvät ominaisuudet. Jopa 20 % kuitujen omasta painosta voi imeytyä höyrymäiseen nesteeseen ennen kuin tekstiili tuntuu kostealta. Pisaramuodossa oleva neste imeytyy nopeasti, ja kangas alkaa myös valua vasta, kun yli 60 % sen omasta painosta on imeytynyt veteen. Sähköstaattista varausta ei juuri tapahdu, koska kuidut pitävät jatkuvasti jonkin verran kosteutta. 

Puuvillakankaat ovat hienojakoisuutensa ja pehmeytensä ansiosta erittäin ihoystävällisiä ja miellyttäviä käyttää. 

Puhtailla puuvillakankailla on hyvin vähän elastisuutta, ja siksi niillä on taipumus rypistyä. Ne kestävät kuitenkin suurempaa hankausta, koska niillä on hyvä hankauskestävyys ja kestävyys.

Inspiraatiota seuraavaan puuvillaompeluprojektiisi:

  • Vaatteet, kuten housut, farkut, hameet, lumput, mekot, puserot, paidat, bleiserit, takit, T-paidat tai puserot.
  • Rento ja työvaatteet
  • Asusteet, kuten huivit tai lippikset
  • Vuodevaatteet, tyynyliinat
  • Pöytäliinat (pöytäliinat, pöytäliinat tai lautasliinat).
  • Verhot ja verhot
  • Kaikenlaiset koristeet
  • Verhoilukankaat


Hoito-ohjeet

Puhtaat puuvillakankaat, joissa ei ole viimeistelyä, ovat yleensä ensisijaisesti kiehumattomia. Koska näin korkeat lämpötilat ovat kuitenkin harvoin tarpeen puhdistuksessa, suosittelemme normaalia 30 asteen pesua kevyelle likaisuudelle. Kankaan voi silittää kuumana (silitysrauta 3 pistettä) ja sen voi myös kuivata kuivausrummussa.

Kangas voidaan tarvittaessa valkaista kloorilla. Kemiallinen pesu on mahdollista tavanomaisilla liuottimilla (perkloorietyleeni, fluorihiili).

Yksittäistapauksissa on kuitenkin aina tärkeää noudattaa kunkin vaatekappaleen tai kankaan hoitomerkintöjä, sillä viimeistely, kuitusekoitukset ja erilaiset käsittelymenetelmät voivat johtaa hyvin erilaisiin hoitovaatimuksiin.