Facebook Instagram

Kankaiden tietosanakirja

 

A

Asetaatti:

Asetaattia saadaan luonnollisista raaka-aineista (puuvillasta) kuivakehräysprosessissa. Asetaatti tunnetaan myös nimellä cuproseid tai keinotekoinen silkki. Toisin kuin täysin synteettinen polyesteri (jota saadaan öljystä), asetaatti voi imeä kosteutta ja luovuttaa sitä ulkoilmaan. Asetaatista valmistetut vaatekankaat ovat hengittäviä, helppohoitoisia ja rypistymättömiä.

 

B

 

 

C


Changeant / Changant:

Changant-kankaat muuttavat ulkonäköään valon osumisen ja katselukulman mukaan, koska pitkittäis- ja poikittaissuunnassa olevat langat ovat erivärisiä.

Coolmax®:

Coolmax®-kankaat ovat tunnettuja optimaalisesta kosteudensiirrosta ja erittäin hyvästä hengittävyydestä, joka johtuu niiden erityisestä kuiturakenteesta. Kosteus (hiki, vesihöyry...) siirtyy kankaan pinnalle ja voi siten haihtua erityisen nopeasti. Coolmax®-kankaat pitävät viileänä, kuivuvat nopeasti, ovat hengittäviä, kevyitä ja konepestäviä. 

Cordura®:

Cordura® on erityisen kestävä, kulutusta kestävä polyamidikangas. Cordura®:n valmistuksessa leikatut polyamidikuidut kehrätään uudelleen ja kudotaan sitten.

 

 

D


Damask:

Damasti on kangas, jossa on kudottu kuvio. Kuvio luodaan yleensä vuorottelemalla eri satiinikudoksia.

Denim:

Farkkukangas twill-kudoksella.

dtex:

Tex-arvo määrittää kuitujen ja lankojen hienojakoisuuden (mtex, dtex, ktex). Mitä suurempi tex-luku on, sitä karkeampi lanka tai kuitu on.

 

 

 

E 

EN471 / EN ISO 20471:

EuroNormi fluoresoiville väreille.

 

 

F


Fleece:

Kuitukankaat ovat yhteen tarttuvista kuiduista valmistettuja kankaita. Kuitukankaita käytetään useimmiten eristys- tai pehmustemateriaalina.


 

 

G

Gabardiini:

Gabardiini on erityisen sileä ja tiheä kangas, jossa on jyrkkä diagonaalinen kuvio, joka syntyy twill-kudonnasta.

Gore-Tex®:

Gore-Tex®️ on W. L. Gore & Associatesin tavaramerkki. Tämän tuotemerkin alla valmistetaan ilmastointikalvoilla varustettuja kalvokankaita, jotka ovat ihanteellisia kaikenlaisiin ulkoiluvaatteisiin tuulenpitävien, vedenpitävien ja hengittävien ominaisuuksiensa ansiosta.

 

H

Hengittävyys:

Hengittävyydellä tarkoitetaan kankaan kykyä päästää vesihöyry pois. RET-arvo (Resistance to Evaporating Heat Transfer) kertoo, kuinka suuri kankaan vesihöyrynkestävyys on. Mitä pienempi RET-arvo, sitä parempi hengittävyys.

RET 0-6: erittäin hengittävä
RET 6-13: erityisen hengittävä
RET 13-20: tyydyttävästi hengittävä.
RET 20 +: epätyydyttävä vesihöyrynläpäisevyys.


 

I

Indanthren®-värjäys:

Indanthren on synteettisesti valmistettu väriaine. Indanthren-väreillä värjätyt kankaat kestävät erinomaisesti pesua, kiehumista, valoa, säätä ja klooria.

 

 

J

Jacquard:

Jacquardit ovat kankaita, joissa on taiteellisesti kudottuja kuvioita.

 

 

K 

kbA & kbT: 

kbA tarkoittaa valvottua luonnonmukaista viljelyä. Luomuviljelyssä kielletään kemiallisten lannoitteiden, kasvinsuojeluaineiden ja synteettisten torjunta-aineiden käyttö. Lisäksi maaperää on käytettävä ilman kemikaaleja kolmen vuoden ajan. Viljelyssä käytetään sekaviljelyä ja viljelykiertoa. Käsittelemättömän puuvillan allergiapotentiaali on näin ollen hyvin pieni ja se on hellävarainen iholle.

kbT tarkoittaa valvottua luonnonmukaista karjankasvatusta. Tämä näkyy aina silloin, kun villa on peräisin luonnonmukaisesti kasvatetuista eläimistä, joita pidetään sopusoinnussa luonnon kanssa.

Kudottu turkis:

Kudotut turkikset ovat kudottuja turkisjäljitelmiä.

Kulutuskestävyys:

Kankaiden hankauskestävyys mitataan Martindalen menetelmällä. Kankaan kulumista simuloidaan hankaamalla testattavan kankaan näytettä vakiovillakangasta vasten. Näiden niin sanottujen hankauskierrosten kulumisluku mitataan. Mitä suurempi kierrosten määrä on, sitä kulutusta kestävämpi kangas on.

10 000 hankauskertaa: kotitalouksille, vähän käyttöä.
15 000 hankauskertaa: kotitalouksiin, säännölliseen käyttöön.
20 000 hankaussykliä: julkisiin ympäristöihin, säännölliseen käyttöön.
30 000 rubia: julkisiin ympäristöihin, joissa on intensiivistä käyttöä.
40 000 hankaussykliä: julkisiin tiloihin, erittäin kovaan käyttöön.

 

 

L

Loden:

Loden on kestävä villakangas. Lodenia jalostetaan usein edelleen valaan lodeniksi (ks. "valaan loden").

 

 

M

Mikrokuitua:

Mikrokuitu on yhteisnimitys kuiduille, joiden hienous on alle 1 dtex.

Puuvilla: 1,5 - 2,5 dtexiä.
Uusi villa: 3- 6 dtex

 

N

Nylon:

Nylon on polyamidista valmistetun synteettisen kuidun kauppanimi.

 

O

Oeko-Tex®:

Öko-Tex on kuitujen, lankojen, kankaiden ja tekstiilien lopputuotteiden testaus- ja sertifiointijärjestelmä.

Oeko-Tex® Standard 100: testattu haitallisten aineiden varalta.
Oeko-Tex® Standard 1000: ympäristöystävällinen tuotantolaitos
Oeko-Tex® Standard 100plus: ympäristöystävällisen tuotannon tuotteet, jotka on testattu haitallisten aineiden osalta.

 

P

Picqué:

Picqué on kangas, jossa on vuorotellen kohoumia ja syvennyksiä.

Pinnoite:

Kankaiden päällystäminen tarkoittaa muovikerroksen levittämistä tekstiilialustalle alustan ominaisuuksien muuttamiseksi (esim. vedenpitävyys, kulutuskestävyys, tuntuma...). Yleisiä pinnoitteita ovat PVC-, akryyli- ja TPU-pinnoitteet.

PVC-pinnoite:

Muovikerros kankaan takana, joka muuttaa kankaan ominaisuuksia (vedenpitävä, tuulenpitävä...).

 

 

Q

 

 

R

Ripstop:

Ripstop-kankaat on kudottu erityisellä tekniikalla, ja ne ovat erityisen repimättömiä. Muuten ohuempaan kankaaseen on säännöllisin väliajoin integroitu hieman paksumpia lankoja, jotka muodostavat laatikkorakenteen. Tämä johtaa erittäin hyvään stabiilisuussuhteeseen ja korkeaan repeytymiskestävyyteen.

 

 

S

Softshell:

Softshell koostuu usein kahdesta tai kolmesta laminoituneesta kangaskerroksesta. Uloin kerros on yleensä valmistettu kestävästä materiaalista, joka on sisäpuolella olevan ilmastointikalvon päällä. Kalvo on hiutaleenohut höyryä läpäisevä kalvo, joka tekee tekstiilistä tuulenpitävän, vedenpitävän ja hengittävän. Sisäkerros on yleensä vuorikangas (mikrofleece, teddy...).

udex:

udex on yhteisnimitys elastisille langoille, jotka antavat kudotuille ja neulotuille kankaille kimmoisuutta ja joustavuutta. Elastaania sisältävät kankaat ovat myös vähemmän alttiita rypistymiselle.


 

T

Tafetti:

Tafetti on silkistä tai synteettisistä kuiduista valmistettu kiiltävä, sileä kangas, jota käytetään useimmiten vaatteiden vuoraukseen.

Teddy:

Pehmeä ja pitkäkestoinen kasa.

Tilkkutäkki:

Peitto on monipuolinen koristeellinen peitto, joka koostuu yleensä kolmesta kerroksesta: päällinen, päällyste (fleece, villa, synteettinen...) ja alapuoli.

Toiminnallinen kangas / toiminnallinen tekstiili:

Toiminnalliset tekstiilit ovat kankaita, kudottuja tai neulottuja kankaita, joilla on toiminnallista lisäarvoa (esim. tuulenpitäviä, vedenpitäviä, hengittäviä, lämpöä sääteleviä, likaa hylkiviä, joustavia, helppohoitoisia, lämmittäviä/jäähdyttäviä...).

TPU:

TPU tarkoittaa termoplastista polyuretaania - muovia, joka voi muovautua plastisesti, kun siihen kohdistetaan lämpöä.

Twill-kudos:

Twill-kudos (myös twill) on kudottujen kankaiden peruskudos. Tunnetuin twill-kangas on farkkukangas. Twill-kudokset tunnistaa diagonaalisesta harjanteesta.

 

 

U

 

 

V 

Vichy-tarkistus:

Vichy-ruutu on kuution muotoinen, kaksivärinen ruutu.

 

 

W

Whalkloden / Kävele:

Täytekankaat ovat kudottuja tekstiilejä, joiden pinta on huovutettu täyttämällä (työntämällä, puristamalla ja puristamalla lämpimässä happokylvyssä).

 

X

 

Y

 

Z

Z-Liner:

Z-vuori on kerros, joka sijaitsee vaatteen pintamateriaalin ja vuoren välissä. Yleensä Z-vuorina käytetään kalvoja tai kalvokankaita.