Pinterest Facebook Instagram
suodatin

Villakankaat metreittäin

Kukapa ei unelmoisi pehmeästä peitosta tai lämmittävästä villasta valmistetusta jalosta takista? Tätä luonnontuotetta on vuosisatojen ajan ylistetty ominaisuuksiensa ja ulkonäkönsä vuoksi monenlaisissa malleissa. 

Siksi löydät laajan valikoiman villahuiveja, villatakkeihin tarkoitettua villaa ja keitettyä villaa eri väreissä ja painoissa. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä, niin teemme parhaamme löytääksemme juuri sinulle sopivan tuotteen!


Villakuitujen alkuperä

Eläinkuidut saadaan lampaiden leikkauksen yhteydessä. Tätä varten lampaat leikataan leikkauskoneilla, jolloin tuloksena pitäisi olla täysin yhtenäinen villakangas (villavillakangas). Tämän jälkeen villa lajitellaan ja luokitellaan tiettyihin laatuvyöhykkeisiin. 

Tämän jälkeen villarasva (lanoliini), lika ja purseet poistetaan hellävaraisessa pesussa. Tarvittaessa kasviperäiset epäpuhtaudet voidaan poistaa hiiltämällä.

Viimeisessä vaiheessa villakuidut kehrätään langoiksi. Sileät, hienot langat valmistetaan joko kampakehräysmenetelmällä tai karkeammat, paksummat langat karstakehräysmenetelmällä.

Lankoja käytetään sitten erilaisten villakankaiden kutomiseen, neulomiseen tai mankelointiin. 

Puhtaiden villakankaiden lisäksi lankoihin lisätään toisinaan synteettisiä kuituja, jotta saadaan parannettuja hoito-, kulutuskestävyys- ja huovutusominaisuuksia. Villan hyvät ominaisuudet ovat edelleen hallitsevia niin kauan kuin villapitoisuus on vähintään 50 prosenttia.


Tärkeät ominaisuudet

Villakankaiden eristysominaisuudet vaihtelevat lankojen painosta ja poimutuksesta riippuen. Hienommissa, sileämmissä ja sileämmissä kampalangoissa on vähemmän ilmataskuja, ja niiden lämmöneristävyys on heikompi (Cool Wool). Tiheät karstalangat sen sijaan eristävät ja lämmittävät erittäin hyvin, koska niissä on paljon ilmansulkeumia; tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset kankaat kuin velour tai valaskangas.

Yleensä villakankaat (hienoudesta riippuen) ovat erityisen pehmeitä ja siten erittäin miellyttäviä käyttää iholla. Pehmeintä villaa saadaan muuten merinolampaista.

Villa voi imeä jopa 30 % painostaan höyrymäistä kosteutta ilman, että kangas tuntuu kostealta (hygroskooppinen). Kehon nesteet, kuten hiki, sitoutuvat kemiallisesti ja neutralisoituvat siten. Jatkuvan kosteuden imeytymisen ansiosta kangas ei juurikaan varaudu. Villa imee pisaroina olevaa vettä vain hitaasti (hydrofobinen).


Inspiraatiota seuraavaan ompeluprojektiisi villaa käyttäen.

  • Vaatteet, kuten housut, hameet, mekot, takit, takit, liivit tai puserot.
  • Asusteet, kuten huivit, huivit, hatut tai käsineet.
  • Lämpimät alusvaatteet
  • Peitot
  • Verhot tai verhot


Hoito-ohjeet

Villa on hyvin itsepuhdistuvaa, joten ennen kuin peset takkisi käsin, kokeile ripustaa se raittiiseen ilmaan muutamaksi tunniksi. Epämiellyttävät hajut häviävät itsestään!

Jos pesu on tarpeen, suosittelemme kylmää käsinpesua erityisellä villanpesuaineella.

Puhtaita villakankaita ei saa kuivata kuivausrummussa. Villakuitujen venyvyys lisääntyy entisestään märkänä, joten kangas on kuivattava makuullaan, jotta se ei vääntyisi. 

Silitys ei saa olla kuumaa (1 pisteen silitys), ja se tehdään parhaiten höyryllä tai kostealla liinalla. Kemiallinen pesu on mahdollista perkloorietyleenillä. Kangasta ei saa valkaista.

Yksittäistapauksissa on kuitenkin aina tärkeää noudattaa kunkin vaatekappaleen tai kankaan hoitomerkintöjä, sillä viimeistely, erilaiset käsittelymenetelmät tai sekalangat voivat johtaa erilaisiin hoitovaatimuksiin.